JOS OLET:

 • Jäänyt ilman jatko-opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen
 • Harkitset toisen asteen opiskelujen keskeyttämistä
 • Eronnut toisen asteen oppilaitoksesta
 • Keskeyttänyt opiskelusi tilapäisesti tai olet pitkällä sairaslomalla
 • Vielä miettimässä ammatinvalintaasi
 • Epävarma, mitä seuraavaksi tekisit
 • Alle 18-vuotias
AKUSSA ONNISTUU:

HAKU OPPILAITOKSIIN

Ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteishaku

 • Ennen yhteishakua saat tietoa ammatillisesta ja lukiokoulutuksesta sekä myös vaihtoehtoisista koulutuspoluista eri ammatteihin sekä erityisammattioppilaitoksista ja kansanopistoista, joista voit myös valmistua ammattiin.

 • Yhteishaku tehdään netissä osoitteessa www.opintopolku.fi, josta löytyy myös lisätietoa koulutuksista sekä tarkat hakuajankohdat. Haun voi tehdä AKUssa.

Peruskoulun jälkeisen valmistavan koulutuksen haku

 • Perusopetuksen lisäopetukseen, eli niin kutsutulle kymppiluokalle, voi hakea joko samana tai edellisenä keväänä peruskoulunsa päättänyt nuori. Opetus on tarkoitettu niille, jotka ovat jääneet ilman toisen asteen opiskelupaikkaa tai tarvitsevat lisäaikaa urasuunnitteluunsa ja haluavat korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja.Tampereen lisäopetuksesta saat tietoa Toponetistä ja muualla Suomessa järjestettävästä lisäopetuksesta Opintopolusta. Lähes kaikissa kunnissa järjestetään lisäopetusta. Lisätietoja saat oman kunnan sivistystoimesta.

 • Valma-koulutus, eli ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus, on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, joiden tavoitteena on ammatillinen koulutus tai oppisopimuskoulutus. Tavoitteena on antaa valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseen ja sen suorittamiseen, sekä vahvistaa opiskelijan opiskelu- ja jatko-opintovalmiuksia. Lisätietoja Valma-koulutuksesta saat sitä järjestävistä oppilaitoksista sekä Opintopolusta VALMA-koulutus.

 • Lisäopetuksen ja Valma-koulutuksen haku tapahtuu netissä osoitteessa www.opintopolku.fi. Sieltä saat lisätietoa myös hakuajoista. Hakemiseen saat apua AKUsta.

Muita vaihtoehtoja ja linkkejä

TUTUSTUMINEN OPPILAITOKSIIN

Joskus voi olla paikallaan avartaa maailmaansa vilkaisemalla sellaistakin oppilaitosta, johon ei ikinä ajattelisi astua jalallaan… Hyvässä porukassa lähteminen onnistuu helpommin.

Tarvittaessa järjestämme myös päivän tai parin tutustumisia eri ammattialoille ja eri oppilaitoksiin.

Toisen asteen koulutusta antavat oppilaitokset eli ammatilliset oppilaitokset ja lukiot järjestävät erilaisia tutustumistilaisuuksia ennen yhteishakua. Tiedot löytyvät oppilaitosten omilta nettisivuilta.


KOULUTUSKOKEILU

Koulutuskokeilussa pääset tutustumaan eri ammattialoihin ja ammatillisiin opintoihin osallistumalla eri ammattialojen koulutusjaksoille. Koulutuskokeilussa selvitetään tarkemmin alan sopivuutta sinulle ja päinvastoin.

Koulutuskokeiluun ohjataan yhteistyössä työ- ja elinkeinotoimiston TE-palveluiden ammatinvalinnanohjauksen tai Kelan kuntoutuksen kanssa.


TYÖKOKEILU

Työtäkin kannattaa kokeilla! Työkokeilun tavoitteena on tutustua alan ammattilaisen ohjauksessa käytännön työhön ja sen vaatimuksiin ja mahdollisuuksiin, sekä omaan soveltuvuuteen alalle. Työkokeilusta sovitaan yhteistyössä TE-palveluiden asiantuntijan kanssa tehtävässä työllistymissuunnitelmassa. Lisätietoa työkokeilusta TE-palveluista.

TE-palvelut nuorille

TE-palveluista tietoa alle 25-vuotiailleSivun alkuun

Digistorm Solutions 2005